Tuesday, June 22, 2010

Αλλαγή ρότας

Το να αλλάξει κάποιος ριζικά, όσο και αν καταλαβαίνει τι θέλει και πρέπει να "αλλάξει" είναι δύσκολη και συχνά επίπονη διαδικασία.
Με τα χρόνια και την συνήθεια, οι πράξεις μας χαράζουν δρόμους στον εγκέφαλο μας. Παντού τριγύρω η φύση είναι άγρια αλλά εκεί κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ή τουλάχιστον αυτό νομίζουμε...
Και μας είναι δύσκολο να διαλέξουμε μια νέα διαδρομή, και πολλές φορές είναι δύσκολο να πειστούμε ότι η διαδρομή μας δεν είναι η καλύτερη η η πιο ευχάριστη. Μα όταν ξέρουμε ότι υπάρχει άλλη διαδρομή, που θα χαλάει λιγότερο το περιβάλλον, που θα μας πηγαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια, πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο με κόπο.
Πολλές φορές δεν το κάνουμε. Θεωρούμε ότι πέντε λεπτά παραπάνω διαδρομή, δεν πειράζει να την κάνουμε, μα κάθε μέρα πέντε λεπτά προστίθενται και γίνονται ώρες μήνες και χρόνια. Και δεν φτάνουμε πλέον εκεί που θέλαμε στην ώρα μας. Και άξαφνα φαίνεται πως δε θα φτάσουμε ποτέ.
Τότε είναι που υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε συνεχίζουμε τον γνώριμο δρόμο μας και απομακρυνόμαστε τελικά από εκεί που θα πηγαίναμε, είτε στρίβουμε και ανοίγουμε ξανά δρόμο προς τον προορισμό μας. Μπορεί αυτό που μετράει στα ταξίδια να είναι η "διαδρομή", αλλά και την "διαδρομή" την διαλέγεις. Εγώ διάλεξα. Ας ελπίσουμε να μην οπισθοχωρήσω.

2 comments:

Balidor said...

Δεν χρωστάς και σε κανέναν...
και λάθςο να κάνεις λογοδοτείς μονάχα στον εαυτό σου, οπότε μην φοβάσαι τπτ :)

Panas said...

kali rota opou kai an se vgalei